Ondřej ,,Plešoun,, Němec ,
Toto jméno je už hezkou řádku let spojováno s kulturou na Vysočině i mimo tento region.

Jaký názor má Ondřej Němec na kulturní dění na Jihlavsku ?
Kultura v Jihlavě? To je tvrdý oříšek už dlouho. Pořádám koncerty již od roku 1997 a myslím, že je to těžší a těžší. Jihlava je dá se říct mrtvé město na hudební produkci v poměru k počtu obyvatel.

Jak si vysvětlujete, že návštěvnost Hudební produkce v Jihlavě je tak malá?
Je to dáno dobou. Všichni se honíme za prací,a když máme chvilku volno, trávíme ho u televize, nebo na chatách. Navíc Jihlava je žánrově spíš diskotékové město. Ono když tu máte 5 diskoték a všechny jsou o víkendu plné, je jasné kde všichni jsou.

Jste spolumajitel společnosti CN-MUSIC s.r.o. spolupracujete třeba s magistrátem, nebo Krajem?
Pokusil jsem se o to jednou a to před 5 lety, kdy jsem pořádal ve spolupráci s p. Podhorskou z DKO koncert kapely DOGA a Morava. Tato zkušenost mě utvrdila, že byrokracie naší radnice je tak velká, že raději sháním půl roku sponzory, než abych kvůli dotaci 20 tisíc na pronájem sálu tři týdny lítal po úřadu a vyplňoval stohy papíru, kde celý obsah se dá obsáhnout na tři listy. Rockové koncerty nikdy nebyly pro radnici zajímavé a nesešly se s kladným ohlasem.

Vaše společnost je provozovatelem Hudebního clubu Ježek. Jaká je návštěvnost u vás?
Rok od roku horší. Když se vám podaří dostat do Jihlavy kapelu, která se řadí mezi špičky české rockové scény a přijde 60 lidí, je to smutné a bohužel se pak stává, že to sem už tu kapelu po druhé netáhne.

A vy pořádáte pouze rockovou scénu?
Ne, to by club dlouho nefungoval. Měli jsme na clubu i písničkáře Jirku Schmitzeza, nebo Kejaka, Romana Dragouna, Poutníky apod. V Jihlavě je cca třista fanoušků rockové scény a ty nedonutíte chodit každý víkend na koncert.

Co říkáte na kauzu okolo Jihlavského pivovaru a jeho hudebních čtvrtků, které musely skončit?
Asi před týdnem jsem na sociální síti přišel na událost Jihlavského pivovaru s názvem ,,Chceme kulturu v našem Městě”. V loňském roce zde skončili pivovarské čtvrtky kvůli nevoli jednoho z občanů , který bydlí poblíž. To si myslím byla velká škoda. Celý tento projekt si vytvářel tradici. Eva Vařejčková a celý její realizační tým , který tomuto projektu věnoval spoustu času a úsilí, bojoval do poslední chvíle a bohužel to dopadlo,jak dopadlo.

Pořádáte již devátým rokem festival Garage of Rock, na co se letos můžeme těšit?
Tak kapel je spousty, vždy se snažíme dát prostor i novým tvářím hudební scény, ale jezdí za námi i kapely jako Markýz John, Morava, Krleš, apod., ale spíš bych položil otázku, zda má cenu tento festival v Jihlavě udržet a nepřesunout ho např. do Polné, nebo Telče, kde je návštěvnost daleko větší a máme zde dobré zázemí za ty roky. Návštěvnost této scény v Jihlavě je dost kritická.

Jak si tedy vysvětlujete velkou návštěvnost festivalu jako je Vysočina fest v Jihlavě?
Velmi jednoduše, není těžké udělat multižánrový festival , navíc s tak velkou finanční podporou od Kraje. Koncepce programu tohoto festivalu je stavěná pro celou rodinu a to byl smysl tohoto projektu. Otázkou je, zda odpovídá i cena vstupenky oproti programu festivalu. Zde bych zvolil i možnost zahraniční scény. Myslím si, že masivní podpora a reklamní kampaň, která je tomuto festivalu věnovaná i tak nezaručí tu návštěvnost, jako je třeba festival Votvírák, kde cena vstupného je poloviční a z kraje roku se dala vstupenka koupit dokonce za 150,- . Ale každopádně je dobré, že se něco v Jihlavě děje. 🙂

Pořádáte již druhým rokem soutěž Vysočina hledá talent, co je cílem této soutěže?
No tak určitě najít někoho nového a ukázat, že kultura na Jihlavsku není pouze o šesti kapelách, které tu hrají pořád dokola. Je tu spoustu talentů a jsem rád, když můžeme šikovné muzikanty tak říkajíc popostrčit. Na druhou stranu této soutěži chybí partneři a finanční podpora. Celý projekt prakticky financujeme s Autobus recording , SB-corporation a Rádiem Vysočina sami.

Není to škoda? Vždyť toto by mohlo být zárukou udržení i této sféry kulturního vyžití?
Spolupracují s námi média a to je základ. Uvidíme v dalších letech. Opravdu je teď těžké předvídat co bude. Situace se v posledních dvou letech mění ze dne na den. A momentálně zvažujeme, že některé aktivity naší společnosti přesuneme do jiných míst Kraje Vysočina.

 

Kolik kulturních akcí do roka pořádáte?
Tak když připočítáme i produkci clubu v Jihlavě a místa, jako jsou Telč, Oslavany u Brna, Znojemsko, Dačice, tak zhruba devadesát koncertů a tři festivaly. Navíc zajišťujeme program na kulturní akce, jako jsou plesy, firemní akce, apod. a zastupujeme interprety z celé ČR.

Teď z jiného soudku, jaký máte názor na zákon o zavedení el. pokladen ?
Neumím si představit, že by například hospodský ve vsi, která má 150 obyvatel, kde se vypijí dva sudy za týden, měl kupovat pokladnu za 40 tisíc, aby chlapům po práci mohl načepovat pivo.
Znám i obce, kde se např. spolek dobrovolných hasičů domluví a aby na malých vsích měli možnost si dát točené pivo, střídají se v týdnu, aby aspoň od šesti do desíti mohli být s přáteli a posedět u piva, které točí za takřka nákupní ceny a bez nároku na finanční ohodnocení na bázi dobrovolnosti, aby zachovali nějaké společné večery. Tahle tradice a snaha v obcích prakticky vymizí. V hospodách dýška prakticky vymizí, jelikož se stanou po zavedení zdanitelnou položkou, což si myslím, že je poděkování hostinskému za příjemné posezení a kvalitní obsluhu. Když si uvědomíme, že pracovní pozice v gastronomii jsou jedny z nejhůře placených, můžeme očekávat celoplošné zdražení piva i ostatních nápojů i stravování. Dýška se dávaly už za první republiky a byla to taková naše tradice, kterou nám seberou. Pan Babiš to nazval okrádáním zákazníka. Je k smíchu ! Pokud dýško chci dát je to má věc. Takto se stanu spolupachatelem. Pan Babiš by se měl spíš zaměřit na zloděje ve svých řadách a učit se např. od Anglie, kde se například daňový zákon už 50 let neměnil a funguje. U nás je to spíš trapná parodie, od které se vše odvíjí a bohužel špatným směrem a doplácí na to řadový občan.

Vraťme se k tématu, sám jste muzikant, jak vnímáte kulturu v Jihlavě z pozice kapely?
,,Smích“, jak jsem řekl, Jihlava je mrtvé město v porovnání s jinými i menšími městy. V Jihlavě se snažíme hrát minimálně. Raději jedeme o sto kilometrů dál, kde lidi rádi přijdou a zažijeme společně skvělou atmosféru a rádi se tam vracíme. Je to holý nesmysl hrát v jednom městě desetkrát do roka. A když vidím kolik lidí v Jihlavě na rockovou scénu chodí, chceme tu hrstku fandů bavit a ne nudit  . Dodal Němec.

Rozhovor připravil Jakub Čuda – redakce JNB